Två nya projekt ska hitta åtgärderna som ska minska havens buller

IVL Svenska Miljöinstitutet och samarbetspartners vill ändra på det växande miljöproblemet i två nystartade projekt. Foto: IVL

Havens undervattensbuller är ett växande problem på grund av ökad sjöfart och fritidsbåttrafik. IVL Svenska Miljöinstitutet och deras partners startar två nya projekt för att minska detta negativa påverkan på djurlivet och miljön.

– Det mest ihållande undervattensbullret orsakas av fartyg, men i dagsläget saknas drivkrafter för fartygsägare att göra något åt problemet, säger Torbjörn Johansson, undervattensakustiker och projektledare för nystartade InciteShip.

I ett av projekten ska ett system utvecklas för att belöna tysta fartyg. En ny typ av automatisk station kommer att mäta undervattensbuller från fartyg och använda resultatet för att skapa poäng inom Clean Shipping Index. Detta index, ägt av IVL sedan 2021, påverkar hamn- och farledsavgifter och främjar mer hållbara sjöfartsalternativ.

Det andra projektet, DEMASK, är ett EU-projekt som samlar experter från flera länder runt Nordsjön för att hantera undervattensbuller. Det kommer att ta fram åtgärder och verktyg för att minska bullernivåerna, med fokus på fritidsbåtar och deras påverkan på kustnära miljöer och djurliv, inklusive ryggradslösa djur.

Båda projekten involverar partners från olika sektorer och myndigheter för att säkerställa genomförandet av effektiva åtgärder och öka förståelsen för undervattensbullrets miljöpåverkan.

Källa: IVL