Einride och DP World i nytt partnerskap - största satsningen på elektrisk och autonom fraktmobilitet i Mellanöstern

Med start i Jebel Ali Port, den tionde mest trafikerade hamnen i världen, kommer samarbetet omfatta hela Einrides erbjudande, med en flotta av eldrivna tunga fordon, autonoma pilotprojekt, laddinfrastruktur och integration av den AI-drivna operativsystemet Einride Saga, som styr hela ekosystemet. Foto: Einride

Fraktteknikföretaget Einride tillkännager ett samarbete med DP World, en världsledande logistikaktör med huvudkontor i Dubai. Partnerskapet ska elektrifiera containerflöden dygnet runt på terminalen vid Jebel Ali i Dubai. Detta blir den största satsningen på elektrisk och autonom fraktmobilitet i Mellanöstern.

Fraktteknikföretagets transportlösning, som lanseras i slutet av 2024 och planerar att stödja cirka 1 600 containerförflyttningar dagligen fram till början av 2025, expanderar med hjälp av 100 uppkopplade elektriska lastbilar som digitalt planerar och optimerar sina rutter med Einride Saga. Dessutom påbörjas ett autonomt pilotprojekt år 2025. När initiativet är i full drift förväntas det minska CO2-utsläppen med upp till 14 600 ton per år och NOx-utsläppen med upp till 158 ton.

"Vårt samarbete understryker vårt gemensamma åtagande för hållbarhet och innovation, där Einrides expertis inom elektrifiering och autonom teknik kombineras med DP Worlds globala ledarskap. Genom att elektrifiera containertransporter vid Jebel Ali Port strävar vi efter att sätta en ny standard för hållbar frakt och minska koldioxidutsläppen markant", säger Robert Falck, VD och grundare av Einride.

"Vi har redan gjort betydande framsteg inom elektrifiering och automatisering av våra terminaler vid Jebel Ali Port, och med Einrides banbrytande teknik kan vi ta det till nästa nivå. Vårt partnerskap kommer att driva större operationell effektivitet, ytterligare minska koldioxidavtrycket från terminalerna och leda till hållbar innovation inom logistiksektorn", säger Abdulla Bin Damithan, VD för DP World GCC.

Einride samarbetar med Ministeriet för Energi och Infrastruktur i Förenade Arabemiraten för att påskynda regionens övergång till hållbara transporter. Företagets ekosystem, inklusive elfordon, autonoma fordon, laddinfrastruktur och det digitala operativsystemet Einride Saga, ska implementeras över Falcon Rise-nätverket som sträcker sig över 550 kilometer mellan Abu Dhabi, Dubai och Sharjah. Enligt Alphaliners data för år 2023 rankades Jebel Ali Port nyligen som den tionde mest trafikerade hamnen i världen och den mest trafikerade utanför Asien.