Milanos bussmässa riktade fokus på hållbarhet med Solaris Urbino 12 vätgasbuss

Vätgasbussen Urbino 12 vid bussmässan i Milano. Foto: Sustainable Bus

Under den internationella mässan Next Mobility Exhibition, som nyligen hölls i Milano, presenterade Solaris Bus & Coach sin Urbino 12 vätgasbuss. Denna modell är en av de populäraste vätgasbussarna i Europa och stod i centrum för mässans utställningar.

Solaris Urbino 12 vätgas är tillverkarens mest köpta vätgasmodell med över tvåhundra bussar i drift i tio europeiska länder, inklusive Bolzano och Venedig i Italien. Tillverkaren har dessutom en orderportfölj på ytterligare sexhundra fordon som planeras levereras mellan 2024 och 2025.

Solaris är en ledande europeisk tillverkare av nollutsläppsbussar och dominerar den europeiska marknaden för vätgasbussar med nästan femtio procent av marknadsandelen.

Teknisk innovation för hållbar framtid

Urbino 12 vätgas drivs av elektricitet som genereras genom den senaste teknologin för vätgasbränsleceller. Bussen är utrustad med kompositvätgastankar på taket, som kan innehålla 37,5 kg vätgas. När bussen är fulltankad kan den köra upp till sexhundra kilometer, enligt e-SORT 2-testet. Den visade bussen är även utrustad med CO2-luftkonditionering med värmepump samt ADAS-funktioner som MirrorEye och Mobileye Shield+.

Framsteg och framtid inom kollektivtrafiken

Mässan i Milano blev en skådeplats för nästa generations kollektivtrafik teknisk innovation stod i centrum. Med stora aktörer som UITP, ATM, RATP, Iveco och ZF, som alla deltog i Sustainable Bus Tour 2024, markerade evenemanget en tydlig riktning mot en mer hållbar och teknologiskt avancerad framtid för offentliga transportmedel.

Källa: Sustainable Bus