Hertz kämpar med sina elektriska bilar – Aktien rasar

Enligt nyhetsbyrån Reuters har Hertzs utmaningar delvis sitt ursprung i den svaga efterfrågan på företagets elektriska bilar samt höga underhållskostnader för dessa fordon. Foto: Pixabay/Creative Commons lic, Kredit: andreas160578

Hertz, biluthyrningsjätten baserad i Florida, USA, rapporterade större förluster än förväntat under årets första kvartal. Företaget meddelade en förlust på 1,28 dollar per aktie, jämfört med analytikernas förväntan på en förlust på 44 cent per aktie. Efter denna rapport sjönk Hertzs aktiekurs dramatiskt med 24 procent under en enda dag förra veckan.

Sänkt efterfrågan på elbilar

Som ett svar på dessa utmaningar har Hertz tidigare meddelat att de planerar att minska antalet elektriska bilar med 20 000. Nu tillkännager de ytterligare en försäljning av 10 000 elektriska bilar för att ersätta dem med bensindrivna fordon.

Problem med begagnade elbilar

Redan i januari rapporterade finländska affärstidningen Kauppalehti att Hertz hade sålt av sina elektriska bilar till kraftigt reducerade priser. Exempelvis hade Tesla Model 3-bilar sålts för 10 000 dollar (cirka 9 300 euro) mindre än motsvarande bilar med lika många körda mil. Värdenedgången på dessa bilar förklaras bland annat med repor och bucklor på bilarna samt svårigheter med att pålitligt bedöma skick på batterierna efter kollisioner. Speciellt höga har reparationskostnaderna varit för de bilar som hyrts ut till taxitjänster.

Hertz och Avis förlorar marknadsvärde

Såväl Hertz som konkurrenten Avis har under året förlorat ungefär hälften av sitt marknadsvärde. Dessa ekonomiska svårigheter är ett tecken på de utmaningar som biluthyrningsföretagen står inför när de navigerar i övergången från bensin- och dieseldrivna fordon till eldrivna alternativ.

Denna situation illustrerar tydligt de problem och möjligheter som elektrifieringen av transportsektorn för med sig, inte bara för fordonstillverkare utan även för tjänsteleverantörer som Hertz.

Källor: Reuters / Kauppalehti