VDL expanderar i Belgien – Europas modernaste bussfabrik startar verksamheten

VDL är fast beslutna att inte bara behålla sin position som ledare inom busstillverkning i Europa utan också att bidra till en hållbar framtid inom transportsektorn. Med nya teknologier, kompetenser och en stark vilja att lyckas står VDL väl rustade för att möta framtidens utmaningar inom busstillverkning. Foto: VDL

VDL, en framstående familjeägd bussproducent med anor från 1881 då de först tillverkade hästkärror, har öppnat en avancerad och miljövänlig bussfabrik i Roeselare, Belgien.

Från att ha tillverkat några av Europas mest kända bussmodeller som Futura och Citea, fortsätter VDL att innovera i branschen med en fabrik som drivs helt på förnybar energi.

Investering i hållbarhet och lokal produktion

Trots ökad global konkurrens har VDL valt att fortsätta investera i Europa genom att bygga sin nya fabrik mitt under en turbulent tid för industrin. Det nya anlägget i Roeselare representerar en betydande satsning på lokal produktion och sysselsättning, vilket förstärker regionens ekonomi och bevarar den europeiska tillverkningstraditionen.

- De nya lokalerna representerar vår fortsatta satsning på att leda utvecklingen inom sektorn. Att våra nya faciliteter är energineutrala och producerar bussar som är det samma är något vi är mycket stolta över, säger Willem Van Der Leegte, VD för VDL Gruppen.

Framgångar och framtidsutsikter

VDL har redan nått betydande framgångar med sin nya VDL Citea Next Gen, en helt batteridriven stadsbuss som uppskattats för sin design och låga energiförbrukning. Med den nya anläggningen kommer företaget att kunna öka sin produktionskapacitet till upp till 800 bussar årligen, för att möta både nuvarande och framtida efterfrågan.

Mer än bara en fabrik

Det vore nästan missvisande att endast kalla VDL:s nya anläggning för en bussfabrik; det är snarare en avancerad monteringsverkstad där bussarna sätts ihop från levererade komponenter. Allt från batterier till hjul och karossdelar monteras på plats. Denna process säkerställer effektivitet och kvalitet i varje steg av tillverkningen.

Utmaningar och möjligheter

Trots en utmanande marknadssituation ser VDL ljust på framtiden med planer på ytterligare innovationer, inklusive en ny turnébuss. Företaget fortsätter även att producera en mängd olika bussmodeller i sina befintliga anläggningar i Nederländerna, där både turbussar och en mindre serie elektriska stadsbussar tillverkas.

Källa: VDL