Beslut - Stockholm inför miljözon

Stockholm röstade ja till att införa miljözon klass 3 i en del av City. Foto: aleksey sokolenko unsplash

Från och med den 31 december 2024 kommer en miljözon av klass 3 att införas i en del av Stockholms innerstad. Detta beslut, som syftar till att förbättra luftkvaliteten, innebär att tjugo kvarter kommer att reserveras för fordon med låga utsläpp.

Beslutet om zonen meddelades redan i oktober 2022 och fick slutligt godkännande av Stockholms kommunfullmäktige den 6 maj 2024.

Den nya zonen kommer att tillåta ren eldrift, bränslecellsteknik och gasdrift med utsläppsklass Euro 6. Laddhybrider med Euro 6 klassificering kommer att tillåtas för tunga fordon, men inte för personbilar och andra lättare fordon. Bilar som drivs med bensin eller diesel kommer att vara förbjudna att köra in i zonen.

Stockholms miljözon markerar en milstolpe som den första i sitt slag. Trots detta genomför många andra större städer liknande åtgärder för att bekämpa föroreningar och samarbetar aktivt med varandra för att utforma effektiva lösningar. Städer som Paris, Milano och Köpenhamn välkomnar initiativet från Stockholm och ser det som ett positivt steg i rätt riktning.