Premos nya terminal i Akalla invigs

Med den nya terminalen kommer Premo att leverera ungefär en miljon försändelser i veckan. Foto: Premo

Premos nya 2 700 kvadratmeter stora terminal i Akalla har nu öppnat sina dörrar. Öppnandet  representerar ett stort steg, för företaget, mot att möjliggöra helt utsläppsfria hemleveranser i Storstockholm.

– Med den nya terminalen kan vi växla upp och leverera 40 000 – 50 000 paket per natt, dubbelt så många som i dag. Vi kan också erbjuda fler arbetstillfällen och en mycket bättre arbetsmiljö. Vi ser infarten till Förbifart Stockholm från terminalen. Så terminalen ligger otroligt strategiskt. Därför valde vi att bygga ut istället för att etablera oss någon annanstans, säger Jan Persson, vd för Premo.

Intill den nya terminalen finns tidningstryckeriet där företaget trycker de 100 000 tidningarna som distribueras varje natt från det tidigare DNEX-tryckeriet. Med den nya terminalen kommer de kunna leverera cirka en miljon försändelser varje vecka.

Denna process sker i två steg: först transporteras försändelser från den nya terminalen till företagets 28 filialer, så kallade mid-mile-transporter. Sedan levereras försändelserna från filialerna av nära 1 000 tidningsbud till två miljoner stockholmare. Sedan förra året har alla leveranser från filialerna varit utsläppsfria.

– Det ska de bli från den nya terminalen också. Därför har Bonway Logistics, Bonnier News logistikverksamhet, nu börjat se över hur laddinfrastruktur för tung trafik kan etableras i anslutning till tryckeriet. Det kan också Premo dra nytta av, säger Jan Persson, som hoppas att mid-miletransporterna ska vara helt emissionsfria i början av nästa år.

– När vi drog igång vår satsning på helt emissionsfria last-mile-transporter var det många som undrade hur vi skulle klara det. Men det gjorde vi. Och nu tar vi nästa steg.

Biträdande finansborgarrådet Anders Österberg var en av invigningstalarna och hyllar Premos initiativ, särskilt för dess bidrag till att skapa nya jobbtillfällen.

– Fler stockholmare som kan jobba ska jobba. I Stockholms stads satsning Fokus Järva är arbetsmarknad och företagande en central del. Vi arbetar aktivt för att lotsa människor in på arbetsmarknaden, men också för att fler företag ska etablera sig i Järva, så att vi får hit fler arbetsplatser och arbetstillfällen som gör det enklare för människor att komma i arbete. Det bidrar dessutom till en ännu mer levande stadsdel.