SNCF och RATP säljer majoritetsandel i Systra till Latour Capital och Fimalac

SNCF behåller en andel på 20 % i Systra. Foto: Creative Commons Lic. pixabay, Kredit: furstjo

Det franska nationella järnvägsbolaget SNCF och Paris transportoperatör RATP har påbörjat exklusiva förhandlingar om försäljning av en majoritetsandel i transportkonsultföretaget Systra.

Köpare är Latour Capital och Fimalac, som tillsammans kommer att äga 60 % av aktierna, medan SNCF och RATP behåller en minoritetsandel på 20 % vardera.

Detaljer kring transaktionen

Transaktionen, som offentliggjordes den 30 april, är beroende av samråd med arbetstagarrepresentanter och regulatoriska godkännanden. Detta inkluderar ett godkännande från Frankrikes kommission för aktieinnehav och överföringar. Detaljerna i affären har inte offentliggjorts, men förväntas ge Systra en starkare position för att accelerera sin tillväxt och expansion internationellt.

Om de nya ägarna

Latour Capital är ett oberoende franskt kapitalförvaltningsbolag som främst investerar i företag med potential för tillväxt. Fimalac, å andra sidan, är ett familjeägt holdingbolag som leds av affärsmannen Marc Ladreit de Lacharrière. Denna diversifiering i ägarskapet förväntas tillföra ny dynamik och resurser till Systra.

Systras bakgrund och framtidsvision

Systra skapades 1992 genom en sammanslagning av SNCF:s konsultverksamhet Sofrerail och RATP:s Sofretu. Företaget har idag 10 700 anställda och verksamhet i 80 länder. Med en uttalad ambition om att accelerera tillväxt genom en proaktiv förvärvspolitik i geografiska områden med hög potential, ser Systra en ljus framtid.

Pierre Verzat, VD för Systra, kommenterar:

- Under flera år har vi förbundit oss till en kraftfull utvecklingsplan på den mycket dynamiska marknaden för transportteknik. Stödet från de nya aktieägarna, tillsammans med våra historiska aktieägare SNCF och RATP, skulle möjliggöra för oss att gå framåt snabbare och mer säkert för att göra Systra till en obestridd världsmästare i sin kategori.

Med dessa nya partnerskap hoppas Systra stärka sin position på den globala marknaden och fortsätta sin expansion i nya och befintliga marknader.

Källa: Systra