Testar nytt koncept för kollektivt resande på landsbygden

Plusresa - helt nytt erbjudande på landsbygden. Karta: Skånetrafiken

Skånetrafiken testar nytt koncept för att göra det lättare att resa kollektivt på landsbygden. Kollektivtrafiknämnden har beslutat införa en lösning för en mer flexibel landsbygdstrafik. I första läget ska Skånetrafiken driva detta som ett pilotprojekt. Testområdet kommer omfatta kommunerna Hässleholm och Osby.

Syftet med Plusresa är att göra det lättare för de som bor på landsbygden att resa med kollektivtrafiken och att samtidigt få bästa möjliga nytta för pengarna. Utgångspunkten är att koppla ihop landsbygd med större trafikstråk och system med fokus på främst arbets- och studiependling samt fritidsresor för en fungerade vardag. Turerna kommer att vara tillgängliga morgon till kväll på vardagar och dagtid på helger.

– Genom bättre flexibilitet kommer resenärer på landsbygden kunna resa när de vill och behöver. Lösningen innebär att man smidigt kan resa från hemmet till en av kollektivtrafikens hållplatser eller tvärtom. Det här kan göra kollektivtrafiken till ett bra alternativ för ännu fler skåningar, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

I samband med att pilotprojektet dras igång kommer linje 536 som idag går mellan Osby–Hästveda–Hässleholm att dras in. Detta är en konsekvens av att linjen under lång tid har haft ett lågt resande och att busslinjen går parallellt med tåget Hässleholm-Osby. De flesta av de resor som sker med bussen i dag kan ske med Krösatågen. De som bor utanför orterna och har använt bussen för sina resor kommer fortfarande att kunna resa kollektivt i och med att Plusresa nu startar i området.

– Kollektivtrafik behöver påminna mer om en streamingtjänst än gammal tablå-tv. Därför är det glädjande att se hur vi nu utvecklar lösningar för framtidens kollektivtrafik här i Skåne, med fokus på flexibilitet och resenären i fokus. Vi måste våga tänka på nya sätt kring hur vi erbjuder en ännu bättre service, inte minst på landsbygden, säger Lars Hansson (C), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.