LKAB beställer 100 nya F050 vagnar från Kiruna Wagon

Produktionen av F050 sker i Kiruna Wagons regi i samarbete med underleverantörer. Foto: Fredric Alm

LKAB, har beställt 100 nya vagnar från Kiruna Wagon av modellen F050 med bottentömning. Malmvagnen ska transportera järnmalmsprodukter till hamnarna i Luleå och Narvik och har hittills tillverkats i över 1100 exemplar.

2004 grundades Kiruna Wagon, vars äldsta och största kund är LKAB. Samma år levererades den första malmvagnen till LKAB i samarbete med Kockums Industrier AB, KGS i Kiruna, GMK-koncernen, samt Nybergs Mekaniska Verkstad.

– Den stora majoriteten av vagnarna är fortfarande i drift efter 20 år. Det tycker vi är ett kvitto på att det har varit rätt att redan från början satsa på kvalitet, säger Anders Vikard, teknisk chef och projektledare hos Kiruna Wagon.

F050-tillverkningen leds av företaget i samarbete med sina underleverantörer. Projektet inleddes hösten 2023 och den 30 november blev den första vagnen godkänd för leverans. Produktionen av de återstående vagnarna pågår för fullt och de förväntas levereras löpande under 2024.

– Kiruna Wagon har varit en pålitlig samarbetspartner under flera år. Det är av stor vikt för oss eftersom vagnarna är en nyckel för att vi ska kunna ha ett stabilt och jämnt logistikflöde. Mellan åren 2006–2013 har 1130 vagnar levererats varav endast ett fåtal har kasserats på grund av urspårningar. Denna investering är en ersättning för dessa samt en utökning av flottan, säger Linda Bjurholt, logistikchef hos LKAB.

Korgen har en kortare livslängd än ramen då plåten nöts, varför Kiruna Wagon förlänger livslängden med ”lining” – en metod där en beständigare plåt monteras i korgen. Under fjolåret genomförde företaget detta underhåll på 174 vagnar och hittills har totalt 722 vagnar renoverats med ny plåt. 

– Vi är väldigt tacksamma för det fortsatta förtroendet från LKAB. F050 med sin karakteristiska form i långa tågsätt har närmast blivit synonym med Malmfälten, säger Anders Vikard.