Flygkaos globalt när Boeing brottas med produktionsproblem

I USA har Southwest Airlines minskat sitt flygutbud betydligt på grund av bristen på flygplan och har tillfälligt stoppat rekryteringen av ny personal. Foto: Creative Commons Lic, Pixabay. redit: Andy_Bay

Den omfattande krisen hos flygplanstillverkaren Boeing har lett även till stora störningar i det globala flygutbudet. Flertalet flygbolag har tvingats skära ner på sina sommarflygplaner, och situationen ser inte ut att förbättras inom den närmaste framtiden, skriver tidningen Handelsblatt.

Drastiska nedskärningar

På grund av allvarliga tillverkningsproblem hos Boeing står flygplan oanvända på marken på platser som San Diego, och flygplansbristen leder till att flygbolag världen över måste göra drastiska nedskärningar i sina flygscheman. Detta påverkar allt från tillgängligheten på flyg till anställningen av ny personal.

I Europa har den irländska lågprisflygbolaget Ryanair redan minskat sitt flygutbud på flera flygplatser, inklusive Dublin, Milano, Warszawa och flera platser i Portugal. Ryanairs talesperson har inte velat ge ytterligare kommentarer om huruvida fler nedskärningar blir nödvändiga på grund av Boeings fördjupade problem.

Samtidigt har United Airlines, som samarbetar med Lufthansa, plötsligt för många piloter i förhållande till antalet tillgängliga flygplan. United erbjuder därför sina piloter möjligheten att ta obetalda ledigheter.

Obetalda ledigheter

Lufthansas VD Carsten Spohr har uttryckt frustration över situationen och påpekat att de har många besättningar som är utbildade och redo för flygplanstyper som de inte har tillgång till. Specifikt rör det sig om Boeings långdistansflygplan, 787 Dreamliner, vilket bolaget har fått färre leveranser av än väntat.

Boeings svårigheter beror på flera faktorer, inklusive tekniska problem och förseningar i produktionslinjerna, vilket ytterligare förvärrats av pandemins påverkan på flygindustrin. Dessa problem har inte bara påverkat leveranser av nya flygplan utan också försämrat Boeing som bolags finansiella stabilitet och förtroende inom branschen.

Osäker väntan

Situationen innebär en stor utmaning för flygbolagen som hade hoppats på att återhämta sig efter pandemin och utöka sina flottor med moderna och bränsleeffektiva flygplan från Boeing. Nu står de inför en osäker väntan och behöver navigera en svår planeringssituation som kan påverka deras operativa kapacitet under lång tid framöver.

Källa: Handelsblatt