Vägledande projekt lanserat på Hannover Messe 2024 för laddning av elfordon med vindkraft

Tysklands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger på Hannover Messe 2024 i samtal om Techno-Hyb-projektet. Foto: Volkswagen Group/ Enerkite

Under Hannover Messe 2024 presenterades ett banebrytande forskningsprojekt för att möjliggöra energioberoende laddning av elfordon med hjälp av vindkraft. Projektet, som involverar Volkswagen Group Charging (Elli), EnerKíte, Tekniska Universitetet i Braunschweig samt ytterligare samarbetspartners, har som mål att utveckla en självförsörjande laddningsinfrastruktur för framtida mobilitet.

Nyskapande teknik med flygande vindkraftverk

I centrum för projektet står EnerKíte, en tillverkare av flygande vindkraftverk, som använder avancerade draksystem för att fånga vinden på höga höjder där den blåser starkt och konstant. Denna teknik omvandlar vind till elektricitet som lagras i Elli Flexpole, en snabbladdningsstation som utvecklats av Volkswagen Group Charging. Denna station kan installeras snabbt och flexibelt utan behov av omfattande ombyggnationer eller specialtransformatorer.

Framsteg för hållbar E-mobilitet

Projektet, benämnt TechnoHyb, koordineras från Open Hybrid LabFactory i Wolfsburg och finansieras av Tysklands federala ministerium för utbildning och forskning. Det syftar till att utveckla en laddningsstation som inte bara är oberoende av det nationella elnätet, utan också bidrar till att sänka kostnaderna för energilagring och infrastruktur.

Tysllands forskningsminister Bettina Stark-Watzinger, som besökte mässan, belyste projektets betydelse:

- Detta samarbete mellan vetenskap, näringsliv och nya startups visar vägen för att lösa några av de mest akuta problemen som användare av elfordon i avlägsna områden står inför. Det har enorm potential att diversifiera energiproduktionen och laddningsinfrastrukturen.

Framtidsutsikter och strategiska mål

Mark Möller, teknisk chef på Volkswagen Group Charging, kommenterade:

- Vår Flexpole har redan visat sin potential på marknaden och kan nu stödja denna innovativa lösning för att omdefiniera gränserna för elektromobilitet. Han framhävde också Volkswagens hållbarhetsstrategi som sträcker sig bortom att bara minska CO2-utsläppen, mot att aktivt bidra till regenerativ utveckling.

Florian Breipohl, VD för EnerKíte, tillade: -

- Våra anläggningar erbjuder en konstant och pålitlig energikälla som kan omvandla grön energi till en pålitlig strömförsörjning, fyra gånger mer effektiv än traditionella vindturbiner med motsvarande effekt.

Detta projekt är ett exempel på hur teknologisk innovation och internationellt samarbete kan leda till hållbara lösningar som stärker framtidens mobilitet och energiförsörjning.

Källor: Volkswagen Group / Enerkite