Fler temporära beredskapsflygplatser

Trafikverket i överenskommelser med 16 flygplatser om temporär beredskap. Foto: Juergen Lehle

För att täcka behoven för sjukvården i detta skede av pandemin ger regeringen Trafikverket i uppdrag att omgående förhandla och ingå överenskommelser med 16 flygplatser över hela landet om temporär beredskap.

– Det är ett allvarligt läge för hälso- och sjukvården. För att säkerställa det samhällsviktiga flyget under pandemin ger regeringen därför Trafikverket i uppdrag att ingå överenskommelser om temporär beredskap vid ytterligare 16 flygplatser, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Sveriges kommuner och regioner har i en hemställan till regeringen fört fram att fler flygplatser omgående bör utses till temporära beredskapsflygplatser för att täcka behovet. SKR bedömer att de tio befintliga beredskapsflygplatser som finns i landet inte täcker sjukvårdens behov i detta skede av pandemin.

Trafikverket får i uppdrag att omgående förhandla och ingå överenskommelser med flygplatser över hela landet om temporär beredskap för att ta emot akuta eller av annat skäl prioriterade sjuktransporter för hälso- och sjukvården, till exempel ambulansflyg.

De flygplatser som berörs är Kiruna, Lycksele, Skellefteå, Örnsköldsvik, Mora, Borlänge, Karlstad, Örebro, Stockholm Skavsta, Eskilstuna, Skövde, Trollhättan, Linköping, Jönköping, Växjö och Kalmar flygplats.