Trafikverket testar självkörande bussar

Trafikverket ska testa självkörande bussar på en sträcka i Linköping. Foto: Trafikverket

Om allt går enligt planerna kommer Trafikverket testa självkörande bussar på en sträcka i Linköping med start 2022-2024. Trafikverket använder digitaliseringen för bidra till ett hållbart transportsystem. Därför har Trafikverket tagit fram en färdplan för ett uppkopplat och automatiserat vägtransportsystem.

I färdplanen finns förslag på 20 åtgärder varav en handlar om automatiserad buss mellan olika platser på landsväg. Nu utreder Trafikverket en sträcka, på väg 636, i utkanten av Linköping, mellan pendeltågstationen i Vikingstad till Universitetsområdet för att se om det fungerar att testköra där.

Utmaningen är att ta steget från tester med mindre skyttelbussar till större automatiserade bussar i landsvägsmiljöer och skyltade hastigheter på ett säkert och bekvämt sätt för passagerarna.

För att kunna genomföra testen med självkörande bussar behöver Trafikverket därför mer kunskap om nästa generations automatiserade bussar och vad de kräver av den fysiska och digitala infrastrukturen. Det kan till exempel handla om interaktion med andra fordon eller att väg, skyltning eller hastighet längs den utpekade sträckan behöver anpassas efter självkörande bussar.