Triestes hamn förvärvar ny hamnkran

Piattaforma Logistica Trieste köper mobilhamnkran av Konecranes. Arkivbild

Piattaforma Logistica Trieste, PLT, har beställt en mobilhamnkran för en ny terminal i Triestes hamn i nordöstra Italien. Efter leverans i september och drifttagning i oktober kommer kranen att hantera containrar, styckegods och tungt projektgods.

PLT är ett partnerskap som bildats av lokala företag för att i offentlig-privat samverkan med Triestes hamnmyndighet bygga och driva en ny terminal i Triestes hamn,  i den allra nordligaste delen av Adriatiska havet. Hamnen har varit ett viktigt regionalt transportnav i århundraden, men under de senaste årtiondena har den intermodala trafiken ökat markant eftersom hamnen utgör en inkörsport till en växande handel med Central- och Östeuropa. Den nya terminalen behöver en flexibel kran för alla typer av lastfartyg och PLT anser att Konecranes uppfyller kraven i minsta detalj. 

– Våra partnerföretag har haft mycket goda erfarenheter av Konecranes Gottwald mobila hamnkranar vid sina andra terminaler”, säger Matteo Parisi, styrelseledamot i Francesco Parisi S.p.A., huvudägare i PLT.

Den nya kranen kommer att vara en Konecranes Gottwald mobil hamnkran i modell 5 och variant G HMK 5506. Ordern inkluderar två tvålyftsspridare med en kapacitet på 60 ton för containrar – ett bra exempel på kranens stora mångsidighet. Med en arbetsradie på upp till 51 meter får den just den räckvidd som behövs för fartyg upp till post-Panamax-klass, och den maximala lyftkapaciteten på 125 ton möjliggör hantering av både styckegods och tungt projektgods.

Kranarna kommer att ha inbyggd beredskap för extern strömförsörjning, så konvertering till eldrift blir lätt när resurserna så tillåter. Webbaserad rapportering och ett fjärrskrivbord tillhandahåller relevanta krandata, vilket förbättrarbåde prestandan och användarvänligheten. Som en del av paketet kommer Konecranes att ge specialanpassad utbildning till lokala servicetekniker och förare. 

– En beställning som denna visar styrkan i våra kundrelationer och våra kranar, säger Gino Gherri, Regional Sales Manager på Konecranes Hamnlösningar. ”Våra mångsidiga Konecranes Gottwald mobilahamnkranar är perfekt lämpade när man ska dra igång verksamhet vid nya terminaler som den här.”