Konecranes utrustar hamnen i Savannah med kranar

Georgia Ports Authority transporterade en rekordstor mängd på 528 300 tjugofotsenheter i jul Foto: Konecranes

Georgia Ports Authority i USA har beställt 12 Konecranes RTG-kranar till hamnen i Savannah i delstaten Georgia. När dessa kranar tagits i drift kommer hamnen att ha en flotta på 234 Konecranes RTG-kranar.

Georgia Ports Authority äger och driver hamnen i Savannah. I hamnen ingår terminalen Garden City, som är den snabbast växande containerterminalen i Nordamerika. Hamnen i Savannah använder redan 198 Konecranes RTG-kranar och har ytterligare 24 på beställning, vilket gör detta till den största RTG-flottan i USA. Den aktuella beställningen tar flottan till 234 RTG-kranar i Savannah. GPA genomgår betydande tillväxt och transporterade en rekordstor mängd på 528 300 tjugofotsenheter i juli. 

– Vårt utbyggnadsprogram framskrider och den här beställningen på 12 Konecranes RTG-kranar kommer att stöda vår produktivitet och fortsatta tillväxt. Konecranes är vår prioriterade partner för utrustning för containerhantering sedan mer än 25 år, säger GPA:s vd Griff Lynch.

– Hamnen i Savannah är en framgångshistoria för delstaten Georgia och hela USA. Hamnen i Savannah och Konecranes har växt tillsammans i ett ömsesidigt gynnsamt samarbete, som fortsätter med den här leveransen av RTG-kranar, säger Jussi Suhonen, Vice President, Regional Sales Americas, Konecranes hamnlösningar.  

De 12 beställda RTG-kranarna är dieselelektriska maskiner med inbyggd beredskap för elektriskt drift via kabelvindor. Dessa 16-hjuliga RTG-kranar med en lyftkapacitet på 40 ton kan stapla en över fem containrar högt och sex plus lastbilsfil brett. De kommer att utrustas med Konecranes Active Load Control som förhindrar containersvaj. Automatisk styrning ingår, vilket håller kranarna på en förprogrammerad, rak körbana. De kommer dessutom att vara utrustade med Konecranes  system för fjärrövervakning.