Fortsatt utbyggnad av infrastruktur för elfordon i Umeå

Under sommaren får Storuman en station för snabbladdning och det finns också planer för stationer i Nordmaling, Gunnarn, Vindeln och Ånäset nu när Umeå Energi fortsätter att bygga ut infrastrukturen för elfordon.

– Utbyggnaden av laddinfrastruktur är en del av vår satsning för att möjliggöra hållbara transporter med elfordon. Satsningen omfattar både stad och landsbygd. En ökning av antal elfordon i Västerbotten skulle omgående resultera i minskade koldioxidutsläpp, säger Henrik Bristav, hållbarhetsstrateg på Umeå Energi.

I Storuman etableras en station med tre platser för snabbladdning på OKQ8 under sommaren. Umeå Energi har också beviljats medel från Klimatklivet – en satsning som Naturvårdsverket driver i syfte att minska utsläppen av växthusgaser – för att uppföra stationer i bland annat Nordmaling, Gunnarn, Vindeln, Ånäset, Hemavan, Slussfors och Åsele.

I Nordmaling kommer arbetet med att installera en station för snabbladdning påbörjas under sensommaren, även där blir det tre laddplatser. I Gunnarn planeras en semisnabb laddare med två platser i samarbete med Coop Nord. I Vindeln och Ånäset finns en överenskommelse med OK Västerbotten om att placera snabbladdare med tre platser vardera på orterna.

– Vi placerar laddplatserna på strategiska platser för att möjliggöra för både kortare körningar i stadsmiljöer och längre sträckor runt om i regionen, säger Henrik Bristav.