Flera länder kräver att EU ska göra mer på vätgasområdet

Före Corona-pandemin var Hydrogen + Fuel Cells EUROPE i Hannover Europas största mässa för vätgas, bränsleceller och batterier. Drygt 150 utställare från 20 länder fanns på plats och 150 intervjuer och presentationer genomfördes i parallella sessioner. Foto: Hannovermässan

En koalition av sju EU-länder anser att grön vätgas bör spela "en viktig roll" för att göra Europa klimatneutralt 2050 och pressar nu EU-kommissionen att göra mer i ett av de områden där Danmark ligger redan i spetsen.

- Frågan är dock om inte dessa länder inte har märkt att de ställer sina krav inför öppna dörrar, säger  flera Europaparlamentariker.

- Storskalig produktion av vätgas kan bli en viktig pusselbit om EU ska klara att göra en grön omstart av ekonomin efter coronapandemin. Vätgas kan användas både inom tung industri, som fordonsbränsle och för att lagra överskottsenergi från sol- och vindkraft. Potentialen är enorm, enligt EUs klimatkommissionär Frans Timmermans.

– Det har enorm potential, och Europa är ledande på området. Om vi investerar väl och samlar våra krafter i Europa kommer vi fortsätta vara världsledande, säger han.