Eskilstuna flygplats centrum för ambulansflyg

Stor ökning av ambulansflyg från Eskilstuna flygplats. Foto: Eskilstuna Logistik

Det har varit en hektisk tid på Eskilstuna flygplats när coronapatienter tvingats flytta från Mälarsjukhuset på grund av brist på intensivvårdsplatser. De har då förts med helikopter eller ambulansflyg från Eskilstuna flygplats till andra regioner i Sverige, vilket ofta skett utanför de ordinarie öppettiderna.

– Vi har haft ökade öppettider med 85–90 timmar sedan ett par veckor innan påsk och fram till slutet på april, säger Johan Kalfas som sköter driften på flygplatsen tillsammans med kollegan Ulf Darenius.

De är vana att ta emot flyg dygnet runt, året om och se till att flygplatsen är öppen så att planen kan starta, landa och tanka. Banan ska vara landningsbar och plogas och halkbekämpas när det behövs, trafikledningen ska vara bemannat. Det kan vara snabba puckar när det väl händer.

Patienterna som ska transporteras är nedsövda och flygplatsen har fått extra bårlyftar från Mälarsjukhuset för att underlätta flytten från bil till flyg. När det gäller coronapatienter finns det noggranna rutiner och restriktioner. Johan och Ulf får inte vara i närheten av patienterna. Till och med piloterna har heltäckande ansiktsmasker och skyddskläder.