Nokian Tyres fortsätter globalt under utmanande marknadsförhållanden

Nokian Tyres har gjort framsteg inom hållbarhet, bekräftat genom ett A- betyg från CDP för deras insatser för att minska växthusgasutsläpp och hantera klimatrisker. Foto: Nokian Tyres

Nokian Tyres (Nokian Renkaat Oyj på finska)  rapporterade en omsättning på 236,6 miljoner euro för första kvartalet 2024, en mycket liten ökning jämfört med samma period föregående år. Trots en liten ökning i valutajusterad försäljning på 1,4 %, var företagets driftresultat negativt med -26,2 miljoner euro, en försämring jämfört med -18,8 miljoner euro år 2023.

Påverkan av externa faktorer

Företagets resultat har påverkats negativt av flera faktorer under det första kvartalet, inklusive Röda havets kris och politiska strejker i Finland. Dessa händelser ledde till produktionsbortfall och försenade leveranser, vilket ökade logistikkostnaderna. Dessa faktorer bidrog till att försämra rörelseresultatet med cirka 20 miljoner euro, varav mer än hälften påverkade det första kvartalet.

Strategiska initiativ och framtidsutsikter

Under det första kvartalet fortsatte Nokian Tyres att utveckla nya produkter och förbereda lanseringen av sin första koldioxidneutrala fabrik i Rumänien. Trots de aktuella utmaningarna förväntas företagets försäljning och driftsresultat växa avsevärt under 2024, tack vare ökad produktionskapacitet och ett konkurrenskraftigt produktsortiment.

Förändringar i ledningen

I mars meddelade VD Jukka Moisio sin avsikt att gå i pension under 2024, och sökandet efter en efterträdare har inletts. Företaget står inför viktiga milstolpar under året, inklusive 90-årsfirandet av företagets innovationer inom vinterdäck och slutförandet av investeringarna i den amerikanska fabriken.

Ekonomisk hållbarhet och innovation

Nokian Tyres har också ingått ett långsiktigt avtal om att köpa återvunnet material, vilket kommer att stödja deras mål att öka andelen återvunna och förnybara råmaterial i sina produkter till 50 % senast 2030.

Sammanfattning

Trots nuvarande utmaningar fortsätter Nokian Tyres att investera i innovation och expansion för att stärka sin position på den globala marknaden. Företagets anpassning till förändrade marknadsförhållanden och dess engagemang för hållbarhet positionerar dem väl för framtida tillväxt och framgång.

Källa: Nokian Tyres / Nokian Renkaat