Priset på elbilar sjunker kraftigt

Volvo elbil. Foto: Blocket

I takt med en nyligen sänkt reduktionsplikt, som kräver en minskning av utsläppen från fordon, har elbilsmarknaden fått en kraftig skakning. På bara en månad har priserna på elbilar sjunkit med en imponerande 6 procent.

Den sänkta reduktionsplikten vid årsskiftet har resulterat i en betydande nedgång i intresset för elbilar och en påtaglig prissänkning på senare tid. Mellan januari och februari har medianpriset för elbilar på Blocket minskat med 6 procent, från 395 000 kronor till 370 000 kronor.

– Folk väger såklart in driftskostnaden i beslutet när de ska köpa bil och där har elbilar tidigare haft ett försprång på grund av sin låga driftskostnad. Med lägre bensin- och dieselpriser har detta försprång minskat och med tanke på att elbilar ofta är dyrare i inköp så är det såklart något som bilköpare väger in i kalkylen, säger Marcin Stepman, fordonsexpert på Blocket.

Hybridbilar har inte heller undgått effekterna av denna förändring. I februari sjönk priserna på hybridbilar med 3,2 procent jämfört med januari. Detta är en större nedgång än vad som observerats för både diesel- och bensinbilar, som minskade med 1,8 procent respektive 2,4 procent under samma period.

Här är en översikt över prisutvecklingen från januari till februari 2024 för olika typer av bilar:

  • Elbilar: Medianpris 369 900 kronor (ned 6,31 procent från januari)
  • Bensinbilar: Medianpris 199 900 kronor (ned 2,44 procent från januari)
  • Dieselbilar: Medianpris 239 999 kronor (ned 1,84 procent från januari)
  • Miljöbränsle/hybridbilar: Medianpris 289 900 kronor (ned 3,21 procent från januari)

Dessa priser avser bilar som registrerats mellan 2014 och 2023 och som har kört mellan 1 000 och 14 999 mil. Det är viktigt att notera att priserna är medianvärden av de priser som anges i annonserna på Blocket.

Den dramatiska nedgången i priserna för elbilar sätter fokus på den föränderliga naturen hos marknaden för hållbara fordon och ger köpare nya möjligheter att överväga elektrifierade alternativ.