Frigoscandia säljs till det tyska investeringsbolaget Mutares

Frigoscandia säljs. Foto: Bring

Det Postenägda bolaget Frigoscandia, tidigare Bring Frigo, i Sverige säljs till det tyska investeringsbolaget Mutares. Posten Norge och Mutares har undertecknat ett avtal om försäljning av aktierna i Frigoscandia till Mutares. Försäljningen är villkorad av godkännande av Konkurrensverket.

Frigoscandia grundades 1948 och är marknadsledande inom temperaturstyrd logistik i Sverige och driver ett internationellt nätverk i Sverige, Danmark, Finland, Norge, Nederländerna och Frankrike. Bolaget driver 25 lager och terminaler i Sverige och Norge, inom sina tre affärssegment inrikes transporter, internationella transporter och lager.

– En lång och spännande resa har nått ett framgångsrikt slut där vi vann över betydande konkurrens. Intäktsstorleken, marknaden, verksamheten och mentaliteten i organisationen passar perfekt till Mutares DNA. Vi är glada att kunna bekräfta köpet av Frigoscandia, säger Johannes Laumann, CIO för Mutares SE & Co.

Frigoscandia anser att Mutares är väl positionerat för att ta företaget vidare och förbättra och utveckla sin verksamhet ytterligare på en konkurrensutsatt marknad.

– Vi tror att Mutares kommer att bli en bra ägare som har goda förutsättningar att utveckla verksamheten ytterligare, säger Thomas Tscherning, styrelseordförande i Frigoscandia och vice vd i Postenkoncernen.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla Frigoscandia som ett starkt specialistföretag inom livsmedelslogistik, och tillsammans med Mutares implementera vår ambitiösa affärsplan för att möta våra kunders behov. Med nyutvecklade tjänster för en hållbar värdekedja siktar vi på att stärka vår position som marknadsledare i Norden, säger Peter Haveneth, vd för Frigoscandia .

Frigoscandia driver ett nätverk för för temperaturkontrollerade transporter, kyl- och fryslager samt terminaler anpassade för transport av gods i ett temperaturkontrollerat nät. Frigoscandia omsätter cirka 2,5 miljarder kronor och har cirka 1 000 anställda.

Mutares SE & Co. KGaA är en europeisk investeringsgrupp med kontor i bland annat München, Frankfurt, London, Madrid, Milano, Paris, Stockholm och Wien. Mutares förvärvar små och medelstora företag och delar av koncerner med huvudkontor i Europa som visar betydande potential för verksamhetsförbättringar och säljs igen efter att ha genomgått en ompositionerings- och stabiliseringsprocess. Mutares stödjer och utvecklar aktivt sina portföljbolag med egna investerings- och driftsteam samt genom förvärv av strategiska tillägg.