Världspremiär för Mercedes första eldrivna tunga lastbil

Modellen presenteras av Mercedes-Benz Trucks nya chef – svenskan Karin Rådström. Foto: Mercedes-Benz.

Nu är det världspremiär för Mercedes-Benz första eldrivna tunga lastbil – eActros. Lastbilen som kommer att gå i produktion redan under andra halvåret i år kommer att presenteras av Mercedes-Benz Trucks nya chef – svenskan Karin Rådström.

2016 visade Mercedes-Benz lastbilar sin första eldrivna konceptbil. Bara två år senare, 2018, var det dags för de första prototyperna av eActros att börja testas i kundmiljöer. Sedan dess har ett 10-tal exemplar körts mer än 50.000 mil hos 20 olika testkunder. Fokus har varit på tung distribution och både 18- och 25-tonsversioner har ingått i testflottan.

Under testerna har det framkommit att förarna varit positivt överraskade av körupplevelsen. Känslan av tystnad och att ha fullt vridmoment i hela fartregistret är två saker som poängteras. Den produktionsklara modell som nu är förbättrad på flera punkter jämfört med prototyperna: däribland räckvidd, effekt och säkerhetsfunktioner.

eActros kommer att börja serietillverkas på Mercedes-Benz lastbilsfabrik i Wörth under andra halvåret 2021. 2027 planerar företaget att lansera sina första bränslecellsdrivna lastbilar med väte som drivmedel. 2039 ska alla lastbilar från Mercedes-Benz Trucks ha fossilfria drivlinor.