Starta företag inom transportbranschen – så gör du

Photo by Vladyslav Tobolenko on Unsplash

Starta företag inom transportbranschen – så gör du

Kanske det är så att du har ett brinnande intresse för transport. Du kanske arbetat för någon inom detta innan, men känner att du vill starta eget? Arbete inom transport, det är spännande, samt att det även finns en mängd inriktningar att välja på. Du kan välja att ha ett åkeri, ha en transportfirma, en lastbilscentral eller ett transportförmedlingsföretag som exempel.

Vad krävs för att starta eget?

För att du ska kunna starta upp eget inom transport, så är det bra att först veta vad det är för typ av kunder du vill ha, samt vad det är du vill frakta. Olika typer av gods har ofta olika krav. Se gärna till att undersöka behoven som finns i branschen idag.

Du behöver även ha ett eller flera fordon till din verksamhet samt eventuella lokaler och annat. Fundera även på hur du ska finansiera startkostnaden samt glöm inte bort att försäkra det mesta så som företaget, fordon, transport, rättsskydd och rörelseansvar samt dig själv så klart.

Se även till så att du har koll på alla avtal och tillstånd. Bland annat kan det vara ett måste med ett trafiktillstånd samt att du kan behöva anmäla ditt fordon i yrkesmässig trafik hos Transportstyrelsen.

Du behöver även fundera på hur du ska marknadsföra dig, samt även se till att du har koll på saker som redovisning och bokföring. Du kan med fördel använda dig av en revisor eller redovisningsbyrå.

Fler saker att tänka på

Det finns en hel del saker att tänka på inför uppstarten av ett företag. Det kan vara bra att söka fram information på nätet om de olika steg du bör ta och de olika frågor du kanske ska ställa dig själv. Fundera även på om du ska vara ensam i företaget eller om du ska anställa för då tillkommer det en del andra saker med.

Starta ett eget åkeri

Det är inte fel att starta upp ett eget åkeri, eftersom det är ganska så lätt att komma igång med. Det är även lätt för dig att hitta en egen nisch inom det. Lastbilsbranschen är ju rätt stor och du kan transportera det mesta! Det kan vara smart att hitta något som ingen annan gör, så slipper du försöka att konkurrera med större företag än ditt eget.

En annan fördel med att ha ett eget åkeri, det är att företaget är skalbart. Du kan börja i en mycket liten skala för att senare expandera om du vill det. Du kan alltså börja med en enda lastbil för att senare ha flera.

Bland verksamheter som är relaterade till åkeri så har du bland annat entreprenadtransporter, flyttransporter, dagligvarutransporter, budfirma, taxi, återvinningsbranschen samt en massa mer.

Det som du behöver allra främst, det är så klart ett fordon, en lastbil, för att kunna göra det du bestämt dig för att göra. Det kan vara smart att satsa på begagnat till en början.

Om du är ensam i företaget, så krävs det oftast ingen lokal eller liknande, utan din arbetsplats är helt enkelt din lastbil. Dock kan det vara bra att ha en yta där du kan ha verktyg samt möjlighet att ta hand om ditt fordon på olika sätt. Det går ju att hyra ett garage eller en annan lokal om du inte redan har något.

Om det är så att du känner dig redo att starta upp eget inom transportbranschen så kan det vara en god idé att läsa på mer om alla viktiga delar. Sedan finns det även konsulter med mera som kan stötta dig, om det är så att du har behov av det.