Jaguar Land Rover bygger logistikcenter i West Midlands

Den nya automationslösningen kommer att plocka enorma produktvolymer extremt effektivt. Foto: Dematic

Nu pågår den andra byggfasen för Jaguar Land Rovers logistikcenter i närheten av Solihull i West Midlands i samarbete med intralogistikileverantören Dematic. När det externa arbetet med den nya anläggningen nu är färdigt, har Dematic börjat installera sin intralogistikutrustning och automationsteknik. När allt är på plats kommer utrustningen att genomgå en noggrann testperiod och centret förväntas vara i drift i slutet av 2022. Detta bygger på Dematics etablerade partnerskap med Jaguar Land Rover, som startade redan i början av 1980-talet.

Det nya logistikcentret  som består av en lagerbyggnad på 92 000 kvadratmeter med tillhörande kontor - är Jaguar Land Rovers lösning på allt mer komplexa utmaningar i leveranskedjan och är en viktig del av tillverkarens framtida strategi. Eftersom Jaguar Land Rover nyligen åtagit sig att "sätta standarden för kvalitet och hållbarhet", kommer utvecklingen att erbjuda en rad tekniska fördelar som gör det möjligt för företaget att leverera såväl förbättringar för kunderna som långvariga miljömässiga fördelar.

Den nya anläggningen ligger i närheten av huvudfabriken i Solihull och Jaguar Land Rover räknar med att den kommer att göra det möjligt att minska transporterna med ca fem miljoner km per år – en enorm minskning av koldioxidutsläpp, samtidigt som man minskar kostnaderna för långsiktig logistik och trafikstockningar i närområdet. Samtidigt kommer logistikcentret att använda några av de mest avancerade automatiserade lösningarför att säkerställa att anläggningen kan ge maximal effekt på minsta möjliga yta.

Med den nya automationslösningen kommer man att kunna plocka enorma produktvolymer extremt effektivt, medan anläggningen har skapats med ett "gods-till-person"-tänk, vilket innebär att operatörer inte behöver gå långa avstånd för attplocka godset som istället kommer till operatören. Dessa system har utformats för att hantera flera arbetsflöden på samma linje, vilket gör det möjligt för Jaguar Land Rover och Dematic att minska anläggningens fotavtryck samtidigt som operatörerna kan bearbeta 1 000 pallar per timme.

Dematics Senior Vice President och Managing Director för Nordeuropa, Andy Blandford, kommenterar projektet: "Vi är glada över möjligheten att samarbeta med ett företag som Jaguar Land Rover, som är så engagerade i branschledande standarder för hållbarhet och teknik. Vi ser fram emot att slutföra projektet 2022".