Naturgaslastbilar slipper avgifter på tyska motorvägar

Undantaget för naturgasfordon den 1 januari 2019. Foto: IVECO

Karl Holmeier, ledamot i Förbundsdagen samt i Förbundsdagens trafikutskott, bekräftar planerna på att förlänga den avgiftsfria körningen för tunga lastbilar på motorvägarna. Om förslaget godkänns av Förbundsdagen och Förbundsrådet som förväntat, kommer fordon på över 7,5 ton som kör på komprimerad och flytande naturgas att undantas från motorvägsavgift fram till den 31 december 2023.

Förlängningen gynnar transportföretag som har IVECOs tunga Natural Power-lastbilar i sina vagnparker, både vid körning i Tyskland och internationellt, till följd av landets centrala läge vid knutpunkterna för de viktigaste europeiska trafikkorridorerna.

Undantaget från avgifterna kommer ytterligare att sänka de totala ägandekostnaderna för IVECOs Natural Power-lastbilar samt öka de ekonomiska fördelarna och förbättra investeringsavkastningen för dessa fordon. I kombination med utbyggnaden av distributionsnätet för naturgas kommer detta att främja omställningen till denna rena och avsevärt bullersvagare teknik.