Region Skåne växlar upp trafikförsörjningen

Trafikförsörjningsprogrammet möjliggör en utveckling av kollektivtrafiken i Skåne. Foto: Allians för Skåne

Region Skåne beslutar en gång per mandatperiod om trafikförsörjningsprogram, som fastställer mål för den regionala kollektivtrafiken ur ett 10-årsperspektiv. Med förslaget till trafikförsörjningsprogram 2020-2030 växlar Allians för Skåne upp ambitionerna för den skånska kollektivtrafiken på flera områden. Bland nyheterna i förslaget till trafikförsörjningsprogram finns ett utökat basutbud, nya mål avseende kundnöjdhet och tillgänglighet, stärkt landsbygdsperspektiv och fokus på trygghet.

– Jag är stolt över att vi ökar ambitionerna och flyttar fram våra positioner för en tillgänglig och trygg kollektivtrafik med hög kvalitet i hela Skåne. Nöjda kunder som väljer att resa med Skånetrafiken är avgörande för att vi ska kunna satsa på att utveckla den skånska kollektivtrafiken. Tillsammans med våra resenärer och kommunerna är jag övertygad om att vi kan lyckas, säger Carina Zachau (M), ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Det nya trafikförsörjningsprogrammet möjliggör en utveckling av kollektivtrafiken i hela Skåne. Landsbygdsperspektivet är starkt och resenären står i fokus. Vi ser till alla resor som är viktiga för den enskilde skåningen - oavsett om det är till jobbet, på fritiden, i städerna eller på landsbygden, säger Lars Hansson (C), förste vice ordförande i kollektivtrafiknämnden.

Arbetet med förslaget till trafikförsörjningsprogram 2020-2030 påbörjades av det tidigare styret i Region Skåne och en remissversion skickades bland annat till de skånska kommunerna i december 2018. Efter avslutad remissrunda har en förnyad diskussion skett inom Allians för Skåne och en rad förändringar har gjorts inför den slutprodukt som nu är på väg upp för politisk behandling. Trafikförsörjningsprogrammet behandlas av kollektivtrafiknämnden på sammanträdet den 5 december för att slutligen beslutas av regionfullmäktige den 25 februari 2020.