Trafikverket ska förbättra trafikinformationen

Trafikverket förbättrar informationen till tågresenärer, tågoperatörer och godstransportörer. Foto: Trafikverket

Regeringen vill att Trafikverket förbättrar informationen till tågresenärer, tågoperatörer och godstransportörer vid förseningar. En snabb och tydlig information ska gälla för alla i alla lägen. Trafikverket kommer därför att få i uppdrag av regeringen att upprätta en handlingsplan med ett åtgärdsprogram som ska förbättra informationen person- och godstransportörer använder för att förmedla information till resenärer.

Genom uppdraget vill regeringen att förbättrad information ska finnas vid alla typer av situationer:  normaltrafik, vid större planerade underhållsarbeten och vid störningar, som exempelvis signalfel, kontaktledningsfel eller tågfel. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 23 april 2020.

– Vi är glada att vi fått det här uppdraget. Det är ett viktigt arbete att fortsätta med utvecklingen av vår trafikinformation, säger Roberto Maiorana, chef VO Trafik.

I dialog med berörda aktörer ska också eventuella brister som hämmar att effektivt kunna ge information och organisera ersättningstrafik identifieras. Uppdraget omfattar även att Trafikverket i samverkan med berörda aktörer ska se över hur metoder för att mäta och följa kvaliteten i den information som ges till person- och godstransportörer kan tas fram. Trafikverket ska samverka med tågoperatörer, transportköpare, resenärsorganisationer och andra relevanta aktörer när uppdraget genomförs.