Bolagens strategi - Malmbanan överbokas och avbokas med flit

LKAB anser att bolaget måste göra allt för trygga produktionen. Foto: Arkivbild

Enligt Metal Supply har LKAB upprepade gånger uttryckt skarp kritik mot den begränsade tillgängligheten av transport på Malmbanan. Detta har resulterat i ökade lager och en oro för potentiella varsel till hundratals anställda om situationen inte förbättras.

Lokala medier, med NSD i spetsen, har nu rapporterat att både LKAB och Kaunis Iron överbokar sina tågavgångar för att ge utrymme för underhåll och eventuella störningar. Dock avbokas närmare 40 procent av dessa bokningar, vilket har väckt kritik från Trafikverket, skriver Metal Supply.

Helena Eriksson, regionaldirektör på Trafikverket, påpekar att vissa tågbolag bokar extra avgångar för flexibilitet i logistikkedjan, men avbokar dem senare. Detta förfarande har fått Trafikverket att kräva att bolagen endast bokar de tåglägen som verkligen behövs. Det antyder också att det finns utrymme för effektiviseringar inom LKAB:s logistik och att de behöver arbeta mer på den fronten.

Enligt Linda Bjurholm, logistikchef på LKAB, har överbokningarna främst inträffat tidigare.

"Vi har kört allt vi kan de senaste tiderna efter urspårningarna och har i princip inte ställt in ett enda tåg", säger hon till SVT.

Hon betonar att bolaget gör allt för att säkra produktionen och transporterna och att dagens system är sårbart och komplext, vilket motiverar behovet av en buffert.

Källa: Metal Supply