PostNord slutar med daglig tömning av brevlådorna

Från och med 6 maj kommer de flesta gula brevlådor inte längre att tömmas dagligen. Foto: Wikimedia Commons

Från och med den 6 maj 2024 kommer PostNord att reducera insamlingen från de gula brevlådorna till varannan arbetsdag i hela Sverige, istället för daglig tömning som nu.

Enligt PostNord sker denna förändring  med anledning av det minskade behovet av posttjänster i samhället och för att göra den samhällsomfattande posttjänsten mer hållbar, såväl ekonomiskt som miljömässigt.

– Trots kraftigt minskande brevvolymer har antalet brevlådor i Sverige sedan år 2010 reducerats med endast 16 procent och det gör att många gånger är brevlådorna tomma när våra brevbärare åker för att tömma dem, säger Andreas Viefhaus, chef för Affärsområde brev, PostNord Sverige.

Från och med den 6 maj kommer de flesta gula brevlådor inte längre att tömmas varje dag. Istället kommer de att tömmas varannan arbetsdag när posten delas ut i det specifika postnummerområdet. Dock kommer vissa brevlådor på strategiska platser som fortfarande används flitigt att fortsätta att tömmas dagligen. 

Från den 4 mars 2024 påbörjade PostNord ett test i Hässleholm och Sundsvall för att minska fordonstransporter genom att tömma brevlådor och distribuera paket varannan arbetsdag i områden med låga volymer. Testet av paketdistributionen fortsätter oförändrat efter de kommande förändringarna den 6 maj.