Uppåtgående trend för personbilsförsäljningen

Återhämtning på personbilsmarknaden efter ett utmanande första kvartal Foto: Ivan Kazlouskij/unsplash

Personbilsförsäljningen visar en uppåtgående trend med en ökning på sju procent under april enligt Mobility Sweden. De första fyra månaderna av året visar dock fortfarande en minskning med 2,5 procent jämfört med föregående år.

Efterfrågan på laddhybrider och elhybrider ökar och utgör nu en tredjedel av alla nyregistrerade personbilar. Elbilar minskade med nära två procent i april och har en total nedgång på 15 procent hittills i år.

– Vi ser en försiktig optimism på marknaden, drivet av de förväntade räntesänkningarna som kan ge ny skjuts åt bilförsäljningen. Det är dock tydligt att styrmedel behövs för att stimulera privatmarknaden för elbilar där företagen fortfarande står för tre fjärdedelar av nyregistreringarna, säger Sofia Linder, chefsekonom på Mobility Sweden. 

Totalt registrerades 21 977 nya personbilar i april, en ökning med sju procent jämfört med föregående år. Företag står för 65 procent av nyregistreringarna, och över 70 procent av elbilarna är företagsregistrerade. Andelen nyregistrerade elbilar ligger på 31 procent för helåret, lägre än prognosen på 35 procent. Laddhybrider ökar med 26 procent i april och 14 procent hittills under året jämfört med samma period föregående år.

Antalet publika laddpunkter ökade med 848 under april, varav 14 procent är snabbladdare med minst 150 kW effekt. Marknaden för lätta lastbilar visar en ökning på 16 procent under de första fyra månaderna, där elfordon nu utgör cirka 25 procent av nyregistreringarna, påverkade av utökat utbud och regeringens styrmedel.

Tung lastbilsektorn och bussmarknaden kämpar dock fortsatt med minskningar på 18 respektive nio procent hittills i år. För tunga lastbilar beror detta främst på nedgång i byggbranschen. Endast sex procent av de nya tunga lastbilarna och fem procent av bussarna är eldrivna.

– Det är viktigt att fortsätta övervaka och stödja alla segment av fordonsmarknaden, särskilt när det gäller de tunga lastbilarna. Där har elektrifieringen inte kommit lika långt och det krävs mer för att den ska ta fart på riktigt. Ett effektivt sätt att främja övergången till elektrifiering skulle vara att regeringen avskaffar skatten på el som används i laddboxar för alla typer av fordon, säger Sofia Linder.

Källa: Mobility Sweden