DHL beställer 12 hel-elektriska Alice-fraktflygplan

DHL beställer 12 el-fraktflygplan. Foto: DHL

DHL Express och Eviation, den Seattle-baserade globala tillverkaren av helelektriska flygplan, skriver flyghistoria genom att meddela att DHL är den första som beställer 12 helt elektriska Alice-fraktflygplan från Eviation. Med detta engagemang strävar DHL efter att skapa ett elektrifierat nätverk för Express och göra ett banbrytande steg i en hållbar framtid för flygtransporter. Eviations Alice är världens ledande helelektriska flygplan, som gör det möjligt för flygbolag att driva en flygflotta med nollutsläpp för både gods och passagerare. Eviation räknar med att leverera Alice-flygplanen till DHL Express under 2024.

– Vi tror på en framtid med logistik utan utsläpp, säger John Pearson, vd för DHL Express. Därför följer våra investeringar alltid målet att förbättra vårt koldioxidavtryck. På väg till ren logistikverksamhet spelar elektrifieringen av varje transportsätt en avgörande roll och kommer att avsevärt bidra till vårt övergripande hållbarhetsmål om nollutsläpp. DHL.

x

Helelektriska Alice-fraktflygplanet är idealiskt för kortare rutter. Foto: DHL

Alice kan flygas av en pilot och kommer att bära 1 200 kilo. Det tar 30 minuter att ladda per flygtimme och planet har en maximal räckvidd på 815 kilometer. Alice kommer att fungera i alla miljöer som för närvarande hanteras av kolv- och turbinflygplan. Alices avancerade elmotorer har färre rörliga delar för att öka tillförlitligheten och minska underhållskostnaderna. Dess operativsystem övervakar ständigt flygprestandan för att säkerställa optimal effektivitet.

– Från dag ett satte vi ett djärvt mål att förvandla flygindustrin och skapa en ny era med elektriska flygplan, säger Eviations vd Omer Bar-Yohay. Att samarbeta med företag som DHL, ledande inom hållbar godstransport, är ett bevis på att den elektriska eran är här. Detta tillkännagivande är en viktig milstolpe i vår strävan att förändra framtiden för flyg över hela världen.

Flygplanet är idealiskt för kortare rutter och kräver mindre investeringar i stationsinfrastruktur. Alice kan laddas medan lastning och lossning sker, vilket säkerställer snabba väntetider som upprätthåller DHL Express strama scheman.

– Nästa gång du beställer ett on-demand-paket, kontrollera om det transporterades med ett nollutsläppsflygplan som DHL kommer att göra, säger Eviation exekutive ordförande Roei Ganzarski.