Storbritannien trappar upp sanktioner mot rysk oljeexport till havs

Fartyget Eventin, tidigare Storviken, är en dubbelbottnad tanker som är 274,4 meter lång och 48 meter bred. Bilden visar när fartyget anländer till Rotterdam. Dess transportkapacitet är cirka 175 000 kubikmeter. Fartyget drivs av en sexcylindrig tvåtakts dieselmotor av typen 6S70ME-C från MAN med en effekt på 17 640 kilowatt, som driver en ställbar propeller. Fartygets toppfart är omkring 16 knop. Foto: Wikipedia Common Lic: kredit: AlfvanBeem -
Fartyget Eventin, tidigare Storviken, är en dubbelbottnad tanker som är 274,4 meter lång och 48 meter bred. Bilden visar när fartyget anländer till Rotterdam. Dess transportkapacitet är cirka 175 000 kubikmeter. Fartyget drivs av en sexcylindrig tvåtakts dieselmotor av typen 6S70ME-C från MAN med en effekt på 17 640 kilowatt, som driver en ställbar propeller. Fartygets toppfart är omkring 16 knop. Foto: Wikipedia Common Lic: kredit: AlfvanBeem -

Den brittiska regeringen meddelar att upp till 100 tankfartyg som misstänks användas för export av rysk råolja kommer att omfattas av nya sanktioner. Det skulle innebära en ökning med cirka 75 procent av antalet fartyg som Storbritannien tidigare sanktionerat i denna kategori.

– Det här gör att Storbritannien nu är det land som har infört sanktioner mot flest fartyg med koppling till rysk oljeexport, säger en talesperson för premiärministerns kansli.

Totalt hade Storbritannien tidigare riktat sanktioner mot 133 fartyg, varav 41 var direkt kopplade till rysk oljeexport. Trots detta har 39 av dessa fortfarande varit aktiva i att transportera rysk råolja.

Skuggflottan fortsätter kringgå västs åtgärder

Både EU och Storbritannien har under de senaste två åren haft fokus på att minska Rysslands möjligheter att exportera olja, en av landets viktigaste intäktskällor. Detta har varit en del av det bredare sanktionspaketet mot Ryssland efter invasionen av Ukraina i februari 2022.

Ett centralt verktyg har varit det så kallade G7-pristaket – ett system där västländerna har försökt tvinga ned priset på rysk olja genom att villkora försäkring av tankfartyg med att oljan säljs under ett visst takpris. Ryssland har dock hittat sätt att runda denna regel.

– De har i hög grad börjat använda tankers som är försäkrade i Ryssland eller i länder som inte tillhör G7, såsom Indien och Förenade Arabemiraten, säger en källa med insyn i sanktionsarbetet.

Så kallade "skuggflottor" – äldre fartyg utan koppling till stora försäkringsbolag eller kända rederier – har blivit allt vanligare i den ryska oljeexporten. Att sanktionera fartygen direkt, snarare än att gå via försäkringsbolag eller hamnar, är därför en metod som nu fått ökad betydelse.

Tyskland gick längst – beslagtog tankfartyg i Östersjön

Vissa länder har gått ännu längre än bara sanktionslistor. I januari i år beslagtog tyska myndigheter tankfartyget Eventin, som enligt EU tillhör den ryska skuggflottan. Fartyget, som seglade under panamansk flagg, befann sig i tyska vatten i Östersjön utan att vara i aktiv drift.

Ombord fanns råolja till ett värde av cirka 43 miljoner amerikanska dollar. Sedan dess har lasten och fartyget övergått i tysk ägo, enligt myndigheterna.

Eventin fanns med på EU:s lista över sanktionerade fartyg. Trots att EU inte är en enskild stat har unionen sanktionerat fler oljetankers än något enskilt land – totalt 153 stycken. Det brittiska beslutet om att lägga till ytterligare upp till 100 fartyg innebär att man närmar sig EU:s nivå, men fortfarande ligger något efter i absoluta tal.

Storbritanniens agerande ses dock som ett försök att visa handlingskraft inför omvärlden – särskilt i ett läge där kriget i Ukraina har gått in på sitt tredje år och trycket ökar på västländerna att upprätthålla sina åtaganden.

Framtiden för sjöburna sanktioner

Experter menar att västvärldens sanktionsverktyg har haft blandad effekt på den globala oljehandeln. Även om Rysslands statsintäkter från olja till viss del minskat, har landet samtidigt lyckats upprätthålla exportvolymerna genom alternativa nätverk.

Det återstår att se hur effektiva de nya brittiska sanktionerna blir. Många av de fartyg som listas som del av skuggflottan byter regelbundet flagg, ägare och namn – en strategi som försvårar övervakning och sanktionering.

Men enligt Downing Street är målet tydligt:

– Vi fortsätter att sätta press på Rysslands energiekonomi. Genom att rikta in oss på fartygen själva täpper vi till de kryphål som tidigare möjliggjort fortsatt export, säger en regeringsrepresentant.

Hur andra G7-länder och EU kommer att agera i nästa steg är ännu oklart, men sanktioner mot sjötransporter förväntas bli ett fortsatt fokus i den ekonomiska strategin mot Ryssland.

Källor:  Bloomberg – rapportering den 8 maj 2025
Tyska myndigheter – uttalande om fartyget Eventin
EU:s officiella sanktionsregister