Kinesiska staten går in i Norwegian

Kina tar position i Norwegian. Arkivbild.

Kinesiska staten kliver in som storägare i norska flygbolaget Norwegian, enligt ett börsmeddelande från Norwegian. Det är BOC Aviation som köper in sig med nära 13 procent av företagets aktier, rapporterar Svenska Dagbladet.

Bolaget har valt att konvertera obligationslån till närmare 390 miljoner aktier och beskedet kommer samtidigt som Norwegian fått grönt ljus gällande statliga lånegarantier på totalt tre miljarder norska kronor.

Boc Aviation är ett företag kontrollerat av Sky Splendor Limited, som i sin tur är kontrollerat av Bank of China Group Investment Limited, som i sin tur är kontrollerat av Bank of China Limited, som i sin tur är kontrollerat av Central Huijin Investment Ltd, som i sin tur är kontrollerat av China Investment som är ägt av Folkrepubliken Kina, skriver flygbolaget i ett pressmeddelande. Norwegians aktien rasar med 42 procent på efter beskedet om BOC Aviation.

Det är inte bara det kinesiska bolaget som köper in sig. Svenska Dagbladet rapporterar att även det irländska flygplansleasingsbolaget Aercap med över 1 500 plan i sin flotta köper in sig med 15,9 procent.