Logistiken är e-handelns utmaning

Utmaningen för e-handel handlar fortfarande om att få ut rätt vara i rätt tid och få rätt betalt. Foto: Kardex Group
Utmaningen för e-handel handlar fortfarande om att få ut rätt vara i rätt tid och få rätt betalt. Foto: Kardex Group

E-handel är en del av marknaden som fortfarande växer men det finns fortfarande stor potential. Rena e-handelsföretag är fortfarande ganska ovanliga men i framtiden kommer det att bli allt vanligare. Men det ställer också stora krav, inte minst när det gäller logistik.

Att beställa varor via internet är idag ingen ovanlighet, utbudet ökar hela tiden och tillgängligheten gör att många väljer att handla framför datorn. Att köpa en jacka på nätet tar fem minuter och när leveransen till dörr endast tar ett par dagar är det många som nappar. Speciellt när det oftast är billigare.

- Just priset är den stora anledningen till att många väljer att handla på nätet. Men samtidigt finns det stora utmaningar för de bolag som vill ägna sig åt e-handel. Främst handlar det om logistiken och att få lönsamhet i verksamheten. Många gånger är det fraktfritt för kunden och om du då köper varor för ett mindre belopp blir det kostsamt för säljaren, säger Mats Åberg, Kardex Remstar.

Förbättrad lönsamhet

Kardex Remstar räknas som en av världens ledande tillverkare av automatiserade lager- och plocksystem och bolaget är verksamma över hela världen. Man levererar logistiklösningar till alla former av verksamhet och e-handeln är en gren som växer.

- Fortfarande finns det stora utmaningar för e-handelsbolagen och det handlar främst om att förbättra logistiken. Det är egentligen inget som skiljer traditionell logistikhantering när det gäller e-handel utan dilemmat ligger i när det handlar om privatkunder. Varje enskild kund kanske handlar för avsevärt mindre belopp vilket innebär att varje leverans blir väldigt dyr. Det finns givetvis e-handelsbolag som tjänar pengar, till exempel elektronikföretag, men där handlar också varje enskild affär om större summor, säger Mats Åberg.

Börja inifrån

Den stora knäckfrågan, enligt Mats Åberg, handlar om den interna logistiken och att hitta fungerande system som gör att det går att tjäna pengar på e-handel. Många av de stora och välkända varumärkena har både butiker och e-handel men när det gäller elektronik, till exempel, finns det också lösningar som innebär att man beställer varan på nätet och hämtar sedan själv upp den i närmsta butik. Det finns också butiker som låter kunderna själva plocka från hyllorna men då handlar det om traditionell handel fast utan snygg inredning. Men för att kunna bedriva framgångsrik e-handel handlar det i slutändan om logistik.

– Man har kommit förbi steget där webbsidorna är enkla att navigera och det går ganska fort att sköta sina inköp. Men området som fortfarande har stora utvecklingsmöjligheter är just logistiken. I de flesta fall handlar det fortfarande om att varor ska plockas för hand och sedan distribueras vidare till olika band för leverans till rätt utskeppningsdestination. Men det finns helautomatiserade lösningar som kan underlätta arbete och skapa bättre flöden. För kunderna som sitter vid datorn är det förmodligen en bra affär många gånger men för att det ska bli framgångsrikt krävs det smarta lösningar som förenklar processen och förkortar ledtiderna, avslutar Mats Åberg.