Mathem öppnar sin nya, automatiserade logistikanläggning i Larsboda

Mathems nya, automatiserade logistikanläggning i Larsboda med Stockholms största solcellsanläggning på taket. Foto: Mathem

Nu har rullade den första bilen rullat ut från Mathems nya, automatiserade logistikanläggning i Larsboda utanför Stockholm. Därmed inleddes en successiv övergång av verksamheten från den befintliga anläggningen i Bromma med målet att vara uppe i full kapacitet i Larsboda under första halvåret 2023. Mathems nya anläggning har utvecklats och byggts specifikt utifrån Mathems verksamhet och behov, och är en central del i Mathems tillväxtresa mot lönsamhet. Projektet tillkännagavs i februari 2020, och har sedan dess, parallellt med pandemin, gått från ritbordet till färdigställd byggnad.

Anläggningen är automatiserad, vilket innebär skalbarhet och en markant ökad effektivitet i hela Mathems logistikkedja. I slutänden innebär detta framförallt ett ännu bättre erbjudande och förbättrad service till Mathems kunder.

– Det känns otroligt spännande att äntligen vara igång på riktigt. Larsboda är nyckeln till Mathems framtida framgång, både när det gäller resan mot en lönsam verksamhet, ett ännu vassare och utökat kunderbjudande och en ännu bättre arbetsplats för Mathems medarbetare. Vi har ju jobbat mot detta i tre år nu, så att ha skickat iväg första Mathem-bilen från Larsboda är en viktig milstolpe för Mathem. Men vi har fortfarande en ordentlig bit kvar innan vi är uppe i full kapacitet. Det är egentligen först då vi kan fira ordentligt, säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem.

Den toppmoderna logistikanläggningen är 36 000 kvadratmeter stor fördelad på två plan, och kommer att ha nära 1000 medarbetare på plats vid full kapacitet. Byggnaden erbjuder Mathems medarbetare en toppmodern och fräsch arbetsplats med mycket god och säker arbetsmiljö med väl genomtänkta flöden, stora fönster med fint ljusinsläpp, restaurang, gym och café.

Hållbarhet är centralt för Mathem och den nya anläggningen är certifierad som Miljöbyggnad Guld av Sweden Green Building Council. Bland annat försörjs den till stor del av egen förnybar el som kommer från Stockholms största solcellsanläggning som är monterad på taket, hela 12 000 kvadratmeter. Solcellsanläggningen kommer bland annat att möjliggöra laddning av Mathems fordonsflotta, som har målet att vara elektrifierad till 50 procent år 2025.

– Tack vare ett fint samarbete med en lång rad viktiga aktörer har vi lyckats färdigställa det här fantastiska projektet i enlighet med tidsplanen, trots att det skett parallellt med en pandemi som påverkat Mathems verksamhet enormt. Jag är otroligt stolt över vad vi har lyckats åstadkomma så här långt, och är väldigt förväntansfull inför den förestående upprampningen, säger Henrik Peitz, COO på Mathem.