Systembolaget väljer ny pall av återvunnen plast

Systembolaget byter till pall helt och hållet gjord av återvunnen plast. Foto: Svenska Retursystem

Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier har ingått ett nytt avtal för att intensifiera samarbetet. Avtalet handlar om att skapa kontroll och effektivitet i distributionen till och från Systembolaget samt att införa en ny pall tillverkad av 100 procent återvunnen plast.

– Vår cirkulära affärsmodell bygger på samarbete och tillit. Det är därför riktigt roligt att vi tillsammans med Sveriges Bryggerier nu tar ett stort hållbarhetskliv och tar fram en helt ny pall tillverkad av 100 procent återvunnen plast, säger Teresia Sandslätt, projektledare på Svenska Retursystem.

Svenska Retursystem och Sveriges Bryggerier har haft ett samarbete när det handlar om distributionen till och från Systembolaget sedan 20 år. De befintliga pallarna har snurrat lika länge och behöver nu ersättas med nya pallar. Bytet till de nya pallarna i återvunnen plast kommer ske successivt och beräknas vara klart inom fem år. Tanken är att fortsätta använda de gamla pallarna parallellt så länge det går.

Svenska Retursystems styrelse har fattat beslut om att investera i ett verktyg som ska producera den nya pallen hos företaget Stabilplastik i Tjeckien. Målet är att all återvunnen plast som används på sikt ska komma från Sverige.

– Alla våra medlemmar har ambitiösa klimatarbeten. Med den nya pallen och en ökad satsning på kontroll och effektivitet får vi nu ännu mer hållbara flöden till och från Systembolaget, säger Lars Landeman, projektledare på Sveriges Bryggerier.