Gävle Hamn investerar 200 miljoner i automatiserat höglager

Lagret det första i sitt slag som placerats i en hamn. Foto: Gävle Hamn

Det nya automatiserade höglagret för pappersbalar i Gävle Hamn börjar ta form. Lagret kommer att kunna ta emot pappersbalar både via järnväg och lastbil, och givetvis vidare via fartyg då byggnaden är placerad bara några meter ifrån vattnet.

– Ett helautomatiserat program sköter varuhantering. När ett fartyg ska lastas vet systemet vilken rulle som ska ut till vilken kund. Rullen plockas upp av en gripper, en stor gripklo som leds i taket via traverser. Det placeras på ett band och rullas ut till lastningshallen. En truck hämtar pappersrullen i lastningshallen, lastar in rullen i container som sedan körs ner och lastas på fartyget, berättar Johan Ericsson, projektledare, Gävle hamn.

Gävle hamn investerar cirka 200 miljoner i detta nya automatiserade höglager för hantering av pappersrullar. Satsningen är troligtvis den första i sitt slag placerad i en hamn. Papperslagret byggs i anslutning till Gävle Containerterminal som är ostkustens största och Sveriges tredje största containerhamn. Tillväxten har länge varit mycket stark och för att möta den ökade efterfrågan på containertransporter, står containerterminalen nu i begrepp att fördubblas.