M vill ha alkolås i alla nya bilar

M Sverige har sedan länge arbetat för alkolås. Foto: Transportstyrelsen

I förra veckan släppte Transportstyrelsen sin statistik kring återkallande av körkort. Den visade att återkallande med anledning av rattfylleri under 2019 har ökat med hela 6 procent jämfört med föregående år.I jämförelse med övriga kategorier, till exempel olovligt körande, smitning eller fortkörning, har rattfylleri ökat mest av alla, hela 13,1 procent.

– M Sverige har sedan länge arbetat för att alkolås ska tillhöra standardutrustningen. Det borde vara en självklarhet i dagens moderna bilar, lika självklart som autobroms eller airbags, säger Juan Colarte, jurist och trafiksäkerhetsansvarig på Riksförbundet M Sverige.

Under 2018 omkom 324 personer i trafiken, nästan en fjärdedel av dödsolyckorna berodde på rattfylleri enligt Polisens statistik.

– Transportstyrelsens rapport kommer inte som en nyhet, vi har alla sett att alkohol- och narkotikarelaterade trafikolyckor har ökat genom åren. Vi menar att det är allvarligt att det har gått så här långt utan att någonting egentligen har hänt. Samtidigt kommer förslag om att höja straffskalorna för upprepade trafikbrott trots att forskningen har visat att hårdare straff generellt sett inte hjälper. Vi står bakom förslaget men anser att det enbart är en kortsiktig lösning, den långsiktiga lösningen är alkolås i bilarna, säger Juan Colarte.