APM Terminals Gothenburg sparar 44 500 kilo CO₂ årligen

Containern flyttas till en inspektionsruta för att spara bränsle och minska koldioxidutsläpp. Foto: APM Terminals

Under miljöveckan ”Go Green” identifierade APM Terminals i Göteborg tillsammans med Gränskontrollen en enkel förbättringsåtgärd för att minska koldioxidutsläpp på terminalen. 

Varje år genomför APM Terminals Gothenburg ”Go Green”, ett initiativ som har till syfte att minska miljöpåverkan på terminalen. I år har APM Terminals Gothenburg samarbetat med Gränskontrollen och tillsammans har vi analyserat de flöden vi har på terminalen för att hitta förbättringsåtgärder.

När Gänskontrollen genomför sin förseglingskontrollprocess, fraktas containers med terminaltraktor och Movers till gränslekontrollstationen. Att flytta lastade containers kräver stora mängder energi och genom att minska antalet flytt, minskar även miljöpåverkan. Lösningen blev att ställa containers i en inspektionsruta och låta personalen ta sig till containern, istället för containern till personalen. På det sättet kommer en årlig besparing på upp till 18 000 liter diesel och 44 500 kilo CO₂ att kunna göras.

– Det är oerhört tillfredställande att kunna förbättra miljön genom att arbeta med optimeringar av de operationella processerna i ett samarbete med våra partners, säger Roy Rask, Terminal Operations Manager.