Apotek Hjärtats transporter blir fossilfria 2020

Apotek Hjärtat har antagit Fossilfritt Sveriges Transportutmaning 2030 Foto: Holger.Ellgaard

Senast 2030 ska vägtransporter inom alla ICA Gruppens svenska bolag vara fossilfria. Apotek Hjärtat presenterar nu ett delmål i den strategin som innebär att de linjelastbilar som dagligen hämtar varor på Apotek Hjärtats centrallager för vidare transport till apoteken ska vara fossilfria redan 2020. Apotek Hjärtat har även antagit Fossilfritt Sveriges Transportutmaning 2030. Den innebär att Apotek Hjärtat vill visa vägen genom att sätta målet att senast år 2030 endast utföra och köpa fossilfria inrikestransporter.

– Det är ett tufft och modigt steg framåt med tanke på de utmaningar transportsektorn står inför.  Vi har som en stor apotekskedja en viktig roll för att bidra till ett klimatsmart samhälle och vi vill därför gå före, säger Cecilia de Pedro, hållbarhetschef på Apotek Hjärtat.

Apotek Hjärtat genomför en rad insatser som en del av den nya bränslestrategin. I och med det nya automatiserade lager ges helt nya möjligheter att öka fyllnadsgraden i lastbilarna och transportera mindre luft, det görs kontinuerliga översyner av rutter och slingor och det sker en aktiv övergång till mer miljömässiga alternativ i hela fordonsflottan. Ett viktigt steg blir nu alltså att de egna lagertransporterna ska vara helt fossilfria 2020.