PacsOn byter från fossil diesel till HVO100

Pacson bytte ut 85 000 liter diesel och minskade sina utsläpp med 230 ton CO2-ekvivalenter per år. Foto: Pacson

PacsOn Väst är del av PacsOn-gruppen, en rikstäckande leverantör av industriemballage, förpackningar, butiksemballage, skyddsprodukter mm. Vi träffar Johan Liljekvist, VD för PacsOn Väst. Som del i sitt miljöarbete bytte de drivmedel till HVO100 för två år sedan.

– Vi hjälper våra kunder att tjäna pengar. Vi försöker hitta effektivare sätt att paketera deras produkter, men det kan också vara att man hittar andra lösningar mot vad kunden har idag. Ibland blir produkterna billigare, men de kan också bli dyrare mot att man istället tjänar pengar på exempelvis lagring och transport och andra saker, säger Johan Liljekvist, vd för PacsOn Väst.

– Som ett ISO-certifierat bolag är målet alltid att hitta metoder som minskar vår miljöpåverkan så det bidrog nog, men framförallt var det vår medarbetare Benny som tog initiativet - han ligger i framkant när det gäller miljötänk och hade läst om HVO100 och kom till mig med den idén. Så vi bestämde oss för att byta. Nu kör vi 95 procent på förnybar diesel så det är förstås en stor vinst för miljön.

– Alla våra medarbetare är väldigt medvetna om att vi ska göra vad vi kan för hållbarhet, miljön och klimatet. De kör ECO-driving och de är rädda om godset och bilarna. Dessutom ställer många kunder krav på hållbara transporter. Framför allt de större, men även de små. Frågan är oftast hur vi på PacsOn jobbar med hela miljöfrågan.

De tre största utmaningarna var:

  •     Långa väntetider vid tankstationerna.
  •     Ville behålla de nya dieselfordonen.
  •     Kunders inställning till miljövänliga alternativ.