Hela det svenska transportsystemet via lastbil riskerar att slås ut om Transports varslade storstrejk blir verklighet nästa vecka. Effekterna kommer att börja märkas redan den här veckan, enligt arbetsgivarna.
- 70-80 procent av all inrikestrafik kommer att stanna. Det betyder att man redan i slutet av den här veckan måste börja planera om flödena, säger Peter Jeppsson, vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund.
Transport har riktat varslet mot omlastningsterminalerna. Arbetsgivarna har svarat med lockout som bland annat stänger ute lastbilschaufförerna.
Tvisten mellan Transport och Biltrafikens Arbetsgivareförbund handlar om löneökningar. Transport vill inte acceptera industrins lönemärke som innebär löneökningar på 6,8 procent på tre år, facket vill ha mer.
Transport reserverade sig också när LO:s styrelse härom veckan beslutade att anta industrins löneökningar som norm. Och enligt LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson hade inte, som brukligt, Transports strejkvarsel behandlats i LO:s styrelse innan det lades i måndags.
- Nu gjorde industrifacken upp om ett avtal som ligger långt från det vi enades om att kämpa för. Då ser jag inget skäl till att vi ska tvingas underordna oss den norm, det märke, som sedan blir som en tvångströja för förbund efter förbund, sade Transportbasen Lars Lindgren till den egna tidningen Transportarbetaren.
IF Metalls ordförande Anders Ferbe är märkbart irriterad på LO-kollegorna i Transport.
- Jag är djupt orolig över vad som händer på den sidan, säger Ferbe.
- Jag är oroad över hur förhandlingarna har förts så här långt och den här typen av varsel, vilka effekter och konsekvenser det riskerar få på industrin där vi själva har träffat ett långsiktigt avtal, fortsätter han.
Transport borde ha informerat LO-styrelsen eftersom dess strejk får så stora effekter på övriga förbund, tycker Ferbe.
- Det hade varit rimligt, säger han.
Att Transport reserverade sig mot LO-styrelsens beslut att anta industrins lönenorm, innebär inte att Transport kan göra som de vill, det vill säga kräva vilka löneökningar som helst, resonerar Ferbe.
- Man binds i sann och demokratisk anda av det kollektiva beslutet i en styrelse, säger han.
Strejken träder i kraft 24 april om ingen lösning nåtts innan dess.
(TT)