Taulovs torrhamn får ny multimodal logistikbyggnad med järnvägsanslutning

Den framtida multimodala logistikbyggnaden på 60 000 kvm i kvarteret Baronessan i Taulovs torrhamn. Illustration: Skala arkitekter

Nästa etapp med 60 000 kvm lager- och logistikkonstruktion pågår i södra Jyllands nav Taulov Dry Port, som från sommaren 2022 kommer att utöka lagringskapaciteten i området avsevärt.

Med en längd på 600 meter, en inre byggnadshöjd på 12,5 meter och en fasadhöjd på 16-17 meter, blir södra Jyllands nästa stora lager- och logistikbyggnad samt ett betydelsefullt landmärke i Taulovs torrhamn.

Detta stora projekt kommer inte att läggas ut på anbud förrän i april eller maj 2021, säger Tina Grønholdt Hansen, marknadschef på ADP, i ett mejl till Licitationen - Byggeriets Dagblad. 

- Och sedan tar det en månad senare innan vi kan meddela vem som ska bygga nästa stora byggnad, tillägger hon. 

Taulov Dry Port är ett multimodalt transport- och logistikcenter nära Fredericia nära hamnen, motorvägen och järnvägen.

Taulov Dry Port har 900 000 kvm utvecklad kommersiell mark, som utvecklas med projektbyggnader och generiska lager- och logistikfastigheter.

Taulov Dry Port är ett joint venture som bildades av ADP och PFA i oktober 2017.

Expansionen kommer efter att den första stora etappen på totalt 50 000 kvm högt i tak lager och logistikbyggnad till stor del var fullt uthyrd till följd av flera stora hyresavtal och ett strategiskt samarbete med AP Møller Mærsk om en ny logistik- och lagerinstallation . 

- Vi har 295 000 kvm attraktiva byggnadsrättigheter för logistik och har stora ambitioner att skapa marknadens största och mest innovativa lager- och logistikbyggnader genom miljarder investeringar. Totalt har nu 95 000 kvm byggts, varav de första 50 000 kvm fleranvändarlager och logistikfastigheter byggdes spekulativt, säger Mikael Fogemann, verkställande direktör, Nordic Real Estate på PFA

I november 2020 kunde Taulov Dry Port också meddela att Salling Group kommer att flytta sitt lager och logistik av bland annat bröd till Taulov. Flera företag följer efter och placerar redan sin lagerhållning och logistik i Taulov Dry Port från början av 2021.

PFA är tillsammans med hamnföretaget ADP bakom Taulov Dry Port, som grundades som ett joint venture 2017.