Plattformsleverantören Nordisk e-handel har tillsammans med den digitala byrån TopVisible tagit fram nya verktyg som kan användas direkt i e-handelsplattformen för att få bättre placeringar för sin webbutik hos Google.
Verktygen i webbutikens administration har även kopplats samman med tjänsten RankTrail, som följer och analyserar ens placeringar på Google, för att skapa en ännu djupare förståelse och påverkan på vad och hur man säljer utifrån konsumentens faktiska sökmönster. Samarbetet som löpt under ett år har drivits tillsammans med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut som ett forskningsprojekt för att utveckla nya analysverktyg för e-handlare.
“Att förstå hur väl ens webbplats är optimerad för sökmotorerna och vad man bör göra för att förbättra detta är avgörande för hur väl en e-handlare lyckas på nätet. Utöver en analys av webbplatsen krävs också en kontinuerlig överblick över den specifika webbplatsens nuvarande placeringar på sökmotorerna, då hur väl man syns på sökmotorerna är kopplat till försäljning. Många e-handlare har flera hundratals produkter vars placeringar behöver övervakas vilket är tidskrävande att göra manuellt”, säger Rolf Widerström på TopVisible.
I dag är sökmotorn Google ofta den främsta kanalen som genererar försäljning för e-handlare och att förstå hur man arbetar för att öka ens möjlighet till bättre placeringar är en stor utmaning i många organisationer. Med de nya verktygen får e-handlaren direkt respons på vad som denne gjort rätt och vad som kan förbättras. De ständigt ändrade parametrar och krav från sökmotorerna, har översatts till konkreta åtgärder direkt i plattformen, där man kan få mellan 0-100 poäng beroende på hur bra sidan är anpassad för sökmotorerna och samtidigt följa ens placeringar över tid.
Verktygen har beta-testats under sommaren och en utvald grupp kunder har under projektets gång varit delaktiga i att ta fram och optimera verktygen utifrån sina erfarenheter. Jonas Matthing, från SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, uttalar sig såhär om projektet:
- Projektet har som forskare varit intressant att delta i då vi snabbt gått från en tidig idé till färdig kommersiell tjänst. Samtidigt har vi prövat dels nya sätt att arbeta ihop som företag och också hur vi involverat användare relativt skarpt i utvecklingen av tjänsten.