Tysklands finansminister besökte Scania

Med en bakgrund som lastbilsförare för ett bryggeri var den tyske finansministern, Sigmar Gabriel, ivrig att provköra en splitterny Scanialastbil under sitt korta besök på Scanias huvudkontor. Foto: Scania
Med en bakgrund som lastbilsförare för ett bryggeri var den tyske finansministern, Sigmar Gabriel, ivrig att provköra en splitterny Scanialastbil under sitt korta besök på Scanias huvudkontor. Foto: Scania

Tysklands finansminister Sigmar Gabriel, som också är vice förbundskansler i den tyska regeringen, valde nyligen att besöka Scania för att orientera sig om företagets affärer och fortsatta utveckling. Som en tidigare styrelseledamot i Volkswagengruppen, var han särskilt intresserad av Scania, som i maj blev ett helägt dotterbolag till Volkswagen. 

Vd Martin Lundstedt gav en översikt av teknikutvecklingen, däribland det projekt som bedrivs med tyska Siemens kring energiförsörjning via luftledningar för hybridlastbilar. Han underströk att Scania kommer att samarbeta med Volkswagenägda MAN i bland annat utvecklingen av hybridteknik. 
– Detta är ett utmärkt område för samverkan med MAN och andra eftersom investeringarna är höga samtidigt som volymerna inledningsvis blir begränsade. 

Scania behåller sin identitet, helt i linje med Volkswagens inriktning samtidigt som gruppens samlade styrka kommer alla till del. Huvuddelen av Martin Lundstedts presentation fokuserade på Scanias utveckling från en fordonstillverkare till att erbjuda transportlösningar. Han förklarade de stora besparingarna som kan uppnås genom att arbeta tillsammans med åkerierna och deras förare för att minska bränsleförbrukningen och därigenom även CO2-belastningen. 

Sigmar Gabriel lyssnade intresserat när Martin Lundstedt berättade om hur Scania som standard levererar uppkopplade fordon för att samla data som sedan hjälper åkerierna att  spara bränsle. 
– Något nytt håller på att hända i branschen and det händer just nu. 
Slutligen poängterade Martin Lundstedt att Europa har hamnat på efterkälken på kollektivtrafikområdet. 
– Vi säljer bussar  till operatörer och önskar dem lycka till i stället för att diskutera utvecklingen av kollektivtrafiken. Vi behöver arbeta tillsammans för att komma i kapp många andra delar av världen som utvecklar effektiva bussystem.