Inför miljözon vid logistikcentret i Morgongåva

Bild: Morgongåva Företagspark

Apotea skärper miljökraven på transporter till och från logistikcentret i Morgongåva. Från den 1 januari 2019 kommer endast transportörer med fordon som uppfyller miljöklass Euro 6 att tillåtas inom området.

Hållbarhet är en mycket viktig fråga för Apotea och vi vill utmana andra att bli bättre tillsammans med oss. Vi har tidigare utmanat våra leverantörer att ta bort onödiga plastförpackningar med mycket gott resultat. Nu tar vi ytterligare ett steg och bannlyser skitiga lastbilar, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Miljöklasserna reglerar hur mycket ett fordon får släppa ut. Euro 6 är i dag den högsta nivån. Alla tyngre lastbilar sålda sedan 2014 uppfyller den högsta nivån. Sedan 2016 är alla nya lätta lastbilar som säljs certifierade enligt Euro 6. För att leverantörerna ska hinna anpassa sig till de nya reglerna kan de beviljas dispens för lastfordon med miljöklass Euro 5 fram till den första juli 2019.

– Det är en utmaning vi tar oss an tillsammans med våra leverantörer och fraktbolag. Utvecklingen går mot lägre utsläpp, men vi vill driva på för att det ska gå fortare, säger Linnéa Nedar, hållbarhetsansvarig på Apotea.

Alla fraktbolag som idag hämtar paket hos Apotea för transport till kund, är informerade om de nya kraven. Det gäller PostNord, DHL, Schenker, Best, Budbee, Instabox och Airmee.