Apotea satsar på egna eltransporter

Apoteas paket körs från lagret i Morgongåva till paketterminalerna i Stockholmsområdet dygnet, runt. Foto: Apotea

Apotea, Sveriges största nätapotek, tar ett stort steg mot mer hållbara transporter av sina paket med samtransport och elektrifiering av det växande paketflödet. Med el-lastbilar kommer Apoteas paket köras från lagret i Morgongåva till paketterminalerna i Stockholmsområdet dygnet runt. Apotea skickar ut över en miljon paket varje månad och det är en unik och revolutionerande satsning att samtransportera dem med el-lastbil till Stockholm oavsett vilket fraktsätt kunden valt.

– Det är verkligen kul att vara med om första spadtaget i att elektrifiera de tunga transporterna och att ta det här steget in i framtiden när det gäller utvecklingen av hållbara transporter för ehandeln. Vårt mål är att våra leveranser ska vara emissionsfria så att folk kan handla hos oss utan att förstöra miljön”, säger Pär Svärdson vd, Apotea.

Det är en utmaning för fraktbolagen att göra den första biten av transportflödet från ehandlarna fossilfritt. För att få dem utsläppsfria krävs större bilar samtidigt som man inte vill transportera luft. Genom att ta över den delen av kedjan själva och samtransportera paketen underlättar vi för fraktbolagen att kunna erbjuda emissionsfria leveransen hela vägen från Apotea ut till kund.

De första transporterna är beräknade att börja rulla i april och kommer spara ungefär 4 000 ton i koldioxidutsläpp på tre år samtidigt som man kan erbjuda sina kunder helt emissionsfria leveranser när de beställer från Apotea.