Apotea investerar i fossilfri logistik

Apotea investerar i egna el-lastbilar från Einride. Foto: Apotea

Apotea har investerat miljoner i egna el-lastbilar från Einride. Lastbilarna kommer samtransportera paket som annars skulle körts mellan Morgongåva och paketterminalerna i Rosersberg av olika fraktbolag. De väntas minska Apoteas koldioxidutsläpp med närmare 4 000 ton koldioxid på tre år, jämfört med att köra på diesel.

– Apoteas fokus har alltid varit snabba leveranser, men vi har även utforskat olika möjligheter för mer hållbara fraktalternativ. I den sista sträckan av leveranskedjan "last mile" så är det lättare för fraktbolagen att erbjuda fossilfria leveranser med elbilar och cyklar, men vi har identifierat den första sträckan från lagret till sambandscentralerna som svårlöst. Vi såg mängden lastbilar som kom för att hämta paket på Apotea och beslutade oss för att ta tag i problemet, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Transporterna kommer utgå från Apoteas logistikcenter i Morgongåva utanför Uppsala, varifrån över en miljon paket skickas varje månad. De första transporterna börjar rulla idag. Egna lastbilar möjliggör även för Apotea att planera för ännu bättre flöden och att ytterligare effektivisera sina leveranser.

– Man behöver inte kompromissa på snabbheten och kvaliteten för att leverera hållbart. Genom att ta över en del av transportkedjan kan vi nu erbjuda både och, säger Pär Svärdson, vd Apotea.

Investeringen är en del av Apoteas pågående arbete med att automatisera och effektivisera sin logistik. Förutom lastbilarna har man även köpt ett antal avancerade packrobotar och börjat bygga en AutoStore på lagret i Morgongåva.