Det finns luckor i kunskapen om upphandling och kontraktsstyrning av transportinfrastrukturen. Detta är inte bara ett svenskt problem, utan det saknas internationell forskning kring frågeställningarna. Därför ska nu VTI kartlägga framtida frågor inom branschen och hitta nya infallsvinklar.
– Upphandling är nålsögat för all innovation i byggande av infrastruktur, i slutänden är det kontrakten som styr verksamheten, säger Johan Nyström som får rollen som forskningsledare på VTI i ett pressmeddelande..
Kostnaden för den svenska transportinfrastrukturens utgör runt 1,5 procent av BNP varje år. Större delen upphandlas i enlighet med Lagen om offentlig upphandling (LOU) och styrs med kontrakt mot privata entreprenörer. De offentliga beställarna är Trafikverket och kommuner. Trots omfattningen, som bedöms bli ännu större framöver, finns det fortfarande luckor i kunskapen om upphandling och kontraktsstyrning av transportinfrastrukturen. Detta är inte bara ett svenskt problem, utan det saknas internationell forskning kring frågeställningarna.
VTI har ett antal projekt igång och flera på väg in. För att ytterligare spetsa till forskningen, göra den ännu mer applicer-, publicer- och finansieringsbar, bedöms att en forskningsledare är vägen framåt.
En referensgrupp ska knytas upp till varje ämnesområde. Gruppen ska bestå av forskare från andra delar av VTI, forskare utanför VTI samt representanter från avnämarna av forskningen, Trafikverket och entreprenörerna (representerade av Sveriges Byggindustrier och Maskinentreprenörerna).